hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

A lakosok regisztrálási kötelezettsége a Megfelelő Egyedi Szennyvízgyűjtő és -kezelő Rendszerek Nyilvántartásába

2022.10.17

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Városrendezési Igazgatósága felhívja a lakók figyelmét, hogy a városi szennyvíztisztításra vonatkozó európai irányelvek végrehajtásának felgyorsítása érdekében, a Kormány jóváhagyta a Megfelelő Egyedi Szennyvízgyűjtő és -kezelő Rendszerek engedélyezésére, építésére, nyilvántartására, ellenőrzésére, üzemeltetésére és karbantartására vonatkozó feltételeket.

A jelen rendelet értelmében, azon természetes és jogi személyek, akik a tulajdonukban lévő területeken a megfelelő egyedi szennyvíztisztító rendszert (SIA) használják, kötelesek regisztráltatni magukat a Megfelelő Egyedi Szennyvízgyűjtő és -kezelő Rendszerek Nyilvántartásába a csatlakozást követő 120 napon belül.

Sepsiszentgyörgyön is létrehozták a Megfelelő Egyéni Szennyvízgyűjtő és -kezelő Rendszerek Nyilvántartását.

A regisztrációhoz szükséges formanyomtatványok az önkormányzat Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Irodájában igényelhetők, vagy online letölthetők: szennyvíztisztításra ITT és szennyvízgyűjtésre ITT.

Figyelem! A regisztrálási kötelezettség azon tulajdonosok számára is kötelező, akik a vonatkozó törvény hatálybalépése előtt csatlakoztatták ingatlanjaikat a megfelelő egyedi szennyvíztisztító rendszerre. A regisztráció határideje 2022. december 23.

Minden megfelelő egyedi rendszer esetében, szennyvíziszap eltávolítását kötelező egy erre jogosult szennyvízkezelő vállalattal elvégeztetni.

A kötelezettség elmulasztása szabálysértésnek minősül, és a 714/2022-es kormányhatározat értelmében 5 000 lej és 10 000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

A Megfelelő Egyedi Szennyvízgyűjtő és -tisztító Rendszerek kialakításai csak akkor engedélyezhetők, ha a közcsatorna-hálózat kiépítése környezeti vagy gazdasági okokból nem lehetséges. A természetes vagy jogi személyek számára, beleértve azokat is, akik saját vízellátó rendszerrel rendelkeznek, az újonnan létrehozott közcsatorna-rendszerek üzembe helyezéséig a megfelelő egyéni rendszerek engedélyezhetők. A közcsatorna-rendszerre, annak létrehozásától számított egy éven belül kötelező csatlakozni.

A megfelelő egyedi rendszerek engedélyezése, az egyedi szennyvíztítás módjától függetlenül, a jogszabályoknak megfelelően kiadott építési engedély által történik.

A megfelelő egyéni rendszerek kiépítését úgy kell elvégezni, hogy ezáltal megelőzzék a környezetszennyezést  és biztosítsák az emberi egészség védelmét.  Ezek a rendszerek szabványosított, előre gyártott berendezéseket és/vagy szerkezeteket tartalmazhatnak.

A megfelelő egyedi rendszerek tulajdonosai, akik megtisztítják a szennyvizet és közvetve vagy közvetlenül juttatják azt talajfelszín fölötti vagy alatti víztestbe, az erre vonatkozó vízgazdálkodási engedélyt 2023. május 26-ig kötelesek beszerezni.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.