hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

A Közüzemek Rt. újraindította a vízellátást azoknál a lakótársulásoknál, amelyek kifizették tartozásaikat

2023.06.23

Mint arról a hét elején beszámoltunk, a Közüzemek Rt. úgy döntött, hogy ideiglenesen megszünteti az ivóvíz-szolgáltatást azoknál a lakótársulásoknál, amelyek hatalmas közköltségtartozást halmoztak fel.

Ennek megfelelően június 20-tól négy tulajdonosi társulást kapcsoltak le: a 3E lakótársulás, 3D lakótársulás (a lépcsőházban lévő vízóráknak köszönhetően csak a tartozással rendelkező tulajdonosoknál zárták el a vizet), az Otthon (Căminul) lakótársulás, valamint a Hársfavirág (Flori de Tei) lakótársulás esetében. Mivel ez utóbbi kifizette a tartozását, újraindították a vízellátást. 

A Szakszervezeti művelődési ház környéke (Zona Culturii) lakótársulás – amelynek 25 lépcsőháza van a központi területen, és amelynél június 26-tól zárták volna el az ivóvíz-szolgáltatást – is törlesztette adósságait, így nem szüntetik be a vízellátását.

A többi nyolc, számottevő adósságot felhalmozó lakótársulás: Jövő utcai garzonlakások (Gars-Viitorul) 6-os lakótársulás, Garzon 5 lakótársulás, Haladás (Progres) 12 lakótársulás, Csíki negyed (Ciucului) 59 lakótársulás, Váradi József 13-as lakótársulás, Reménység (Speranţa) lakótársulás, Barátság (Prietenia) lakótársulás, Jövő (Viitorul) lakótársulás, azaz 80 lépcsőház esetében június 26-tól szüntetik meg az ivóvíz-ellátást.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata emlékezteti a lakosságot arra, hogy tavaly közbenjárt az érintett lakótársulások érdekében, melyek írásban vállalták, hogy részletekben behajtják a tartozásokat, de ez csak néhány esetben történt meg, míg a többieknél a tartozások csak tovább halmozódtak. Így hosszútávon már nem fenntartható a jelenlegi állapot azok esetében, akik nem tartották be a megállapodást.

Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy a 196/2018-as számú törvény 78. cikkelye szerint „A tulajdonosi társulás ügyvezetője köteles írásban értesíteni azt a tulajdonost, akinek az ingatlan közös költségeihez kapcsolódó tartozása van, és erről a tartozásról köteles értesíteni a tulajdonosi társulás elnökét és végrehajtó bizottságát. A tulajdonosi társulás az elnökén keresztül jogosult jogi lépéseket tenni azzal a tulajdonossal szemben, aki a kifizetési határidőtől számolt több mint 60 napon belül, azaz 90 nappal a tartozási lista kifüggesztését követően vétkesnek bizonyul a társulás költségeihez való hozzájárulásának törlesztésének elmulasztásában, a társulás tagjainak a hirdetőtáblán való kifüggesztéssel történő tájékoztatásával".

A valóságban azonban nagyon kevés lakóbizottsági elnök teljesíti ezeket a kötelezettségeket a tartozással rendelkező lakókkal szemben, így bizonyos esetekben olyan helyzetek is kialakultak, hogy egyes lakástulajdonosok közel 10 éve nem fizetnek közköltséget.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.