hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

A jövő olvasóira is figyelve: gyerek- és ifjúsági programok a SepsiBookon

2023.05.18

Felvállaltan nagy figyelmet fordít a május 25. és 28. között zajló SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál a gyerekekre és a tinédzserekre, mint leendő olvasókra is. Csütörtökön és pénteken szervezetten érkeznek a tanulók a SepsiBook programjaira, hétvégén pedig a család minden tagja talál könyves élményt a Sepsi Arénában. A gyerekeket a játSZÓtérre, a kamaszokat a Grundra várják a rendezvény ideje alatt.   

Az elmúlt két hétben a Bod Péter Megyei Könyvtárban 750 általános iskolás diáknak tartottak rávezető-érzékenyítő foglalkozásokat, amelyeket a SepsiBookra meghívott szerzők köteteire építettek. „A könyvvásárra olyan szerzőket hívtunk meg, akik érdekesek lehetnek a háromszéki gyerekek számára, és nem bíztuk a véletlenre, előzetes foglalkozásokon meg is ismertettük a diákokkal az adott könyveket. Sok jó visszajelzésünk van már most, számos meghívottunkat ismerték, könyveiket olvasták is a gyerekek. Tinédzsereknél figyelembe vettük a korosztály sajátosságait, nekik izgalmas műhelymunkákat kínálunk. Ezek a gyerekek, kamaszok a jövő olvasói, és nekünk, könyvtárként fontos, hogy minőségi olvasmányokra hívjuk fel a figyelmüket, és az igényes könyves élmények irányába tereljük azt” – magyarázta Hollanda Andrea, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője.

Humorról – komolyan

Humorról – komolyan címmel rögtön erősen indít a SepsiBook május 25-én, csütörtökön, ugyanis 11 órától a 9-12 éves korosztály által egyik legolvasottabb szerző, Kertész Erzsi találkozik a háromszéki diákokkal. A Dalia és Dália, az Állat KávéZoo, a Göröngyös úti iskola, a Fény Sebestyén, a Panthera sorozatok írója pénteken délelőtt tinédzserekkel is találkozik, velük legújabb kötetéről, a Hat sértett kísértetről beszélget.

Csütörtök délben sokak által kedvelt és várt szerző lép a SepsiBook színpadára, Varró Dániel költő Molnár György gitáros kíséretében verskoncerttel kedveskedik a gyerekeknek. A szomjas troll és egyéb furcsaságok című koncerten „fellépnek még” további badar állatok, kredencből előbújó rémség, furi hercegnők és hercegek, lesz villamosos kaland, találós kérdéses vers is.

A könyves élmények során fontos szerep jut a könyvillusztrátoroknak, a SepsiBookon Kürti Andrea illusztrációs foglalkozást tart kisiskolásoknak Imre Eszter Napsugár kisasszony 12 madara című könyve alapján, míg Szabó Imola Juliannát, aki íróként is debütált, több szerepben is megismerhetik a gyerekek: csütörtökön az általános iskolások a meséi kapcsán találkoznak vele, pénteken a kiskamaszok kollázstechnikát tanulhatnak tőle.

Derűs irodalomórák

Egy irodalomóra egy költő, író társaságában bizonyára nem a megszokott magyarórák közé sorolható. László Noémi költő a Cimbora folyóirat szervezésében idén is bevállalja, hogy gimnazistákkal beszélgessen a költészetről, míg Harcos Bálint író általános iskolásoknak tart vetítéssel egybekötött, rendhagyó irodalomórákat.

Második alkalommal szervezik meg a Könyvcsatát, a sepsiszentgyörgyi diákcsapatok irodalmi vetélkedőjét; a felhívásra 16 csapat jelentkezett. A diákoknak a 2. SepsiBook meghívottja, Szabó Róbert Csaba Újratöltés című regényét kellett elolvasniuk, majd ebből készülve mérik össze tudásukat a május 25-i döntőn.

Könyvkelengye az elsősöknek

Pénteken 10 órakor vehetik át az első osztályosok a Könyvkelengyét, amely idén Harcos Bálint A boszorkánycica című kötete, így az elsősök találkozhatnak is a szerzővel. Ugyancsak kisebbeknek szól a mesemondás és drámajáték-foglalkozás Csörgei Andrea drámapedagógussal. Gál Andrea Farkasszem és Kistarisznya című kötete, László Noémi Keljfeljancsi című meseregénye, Kiss Noémi A bálna és a srác című meseregénye bemutatójára 8-10 éveseket várnak.  Délután a játSZÓtéren meséket olvasnak fel a Napsugár gyermekirodalmi lap szerkesztői.

Műhelyfoglalkozások kamaszoknak

Dóka Péter A kék hajú lány című kötete kapcsán beszélget kiskamaszokkal, akárcsak Szántai János, akinek a Tintapacák című verskötetét mutatják be. Szirmay Ágnes Szerelemre castingolva című kötete apropóján középiskolásokkal találkozik. Ugyanennek a korosztálynak szól a kreatív írás műhelyfoglalkozás, amelyet Molnár Krisztina Rita tart, az 1kutya&co és a Föld Szint Nyitott Műhely workshopja, amely az illusztrációk és szövegek kapcsolatát boncolgatja. 

A hétvége a családoké

Szombaton két alkalommal is lehet találkozni Berg Judittal, a népszerű írónő 11 órától a Rumini-sorozat, majd 15 órától a 10-14 éves korosztályt, vagyis kalandregényeinek olvasóit várja.

Sütő András Volt egyszer egy édesszájú medve című meséjét Korodi Janka szólaltatta meg hangoskönyvben, most pedig élőben is meghallgatható a sepsiszentgyörgyi színművész meseolvasása a játSZÓtéren.

Általános iskolásokkal beszélget Molnár Krisztina Rita a Sálmese című könyve kapcsán, míg Harcos Bálint legkisebb olvasóinak tart előadást a Szofi-könyveiről. Dóka Péter 7-9 éveseket vár interaktív közönségtalálkozójára, amelyen Szupermalac és Űrpatkány kalandjairól mesél.

Csütörtökön, pénteken és vasárnap Demeter Éva pedagógus, animátor és Vincze Tímea animátor vezetésével több alkalommal lesz kiscsoportos játék.  

A SepsiBook alatt a játSZÓtérben kézműves foglalkozások zajlanak (gyurmázás, bábkészítés, festés, gyöngyfűzés, origami), és állandó gyermekfelügyelet biztosított, kivéve a programban jelzett rendezvények alatt. A gyermekek szülői felügyelet nélkül legtöbb 2 órát tartózkodhatnak a játSZÓtérben. A Grundon a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében szószövő(de), olvasmányajánló könyvlabor, versidéző interaktív játék várja a tiniket.

A 2. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezi.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.