hu
 
Péntek, 2024. Szeptember 27.

A jelen már aktív, a jövő még aktívabb lesz Székelyföldön!

2024.09.24

A szakma és a közönség egybecsengő véleménye jellemezte az Aktív Székelyföld Konferencia érintett témaköreit. A szeptember 21-én zajló rendezvényen a közös nevező a mozgás és aktív életmód volt, a téma köré épült előadások pedig érdeklődő és nevető hallgatósággal töltötték be az Arénát. Egyértelműen látszik, hogy nemcsak az aktív és egészséges élet iránti vágy van jelen itthon, de a lehetőségek is adottak ehhez: aktív kezdeményezések, közösségek működnek, tele tervekkel, stratégiákkal, tenni akarással. Mindezekhez minőségi szolgáltatások is társulnak, ezekből kaphattunk ízelítőt az Aktív Expo tizenhat kiállítója révén.

Székelyföld mozog!

Románia harmadik legtisztább városaként Sepsiszentgyörgy egyszerre biztosítja a kisvárosok nyugalmát, biztonságát és a nagyvárosok nyújtotta szabadidős élményeket.

A minőségi élethez kiemelten fontos szempont, hogy a tér, a város, ahol élünk, mit tud nyújtani számunkra. – Antal Áprád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere

Ma Sepsiszentgyörgy közlekedése sokkal kiszámíthatóbb, barátságosabb és kibővítettebb köszönhetően a városi mobilitási tervnek, az új tömegközlekedési rendszernek, a bikesharingnek vagy épp a sikeres Lábbusz programnak. Aktívan eltölthetjük szabadidőnket a városi strandon vagy az uszodában, Sugásfürdőn, a skate parkban, a szépmezői, csíki negyedi sportpályákon, és magas színvonalon sportolhatunk az Arénában, a jégcsarnokban, az OSK stadionban. A tervek itt nem állnak meg, két és fél múlva sportegyeteme és campusa is lesz a városnak.

Futómaraton (talán) a világ legkisebb településén

Táncos Barna, az RMDSZ szenátora szerint mint minden, így a sportszeretet is a neveléssel kezdődik, és az aktív életmóddal a környezethez való viszonyulás is változik. Hogy mennyire mozdul Székelyföld a Csík-térségben, arra kitűnő példa a Székelyföldi Jéghoki Akadémia, akárcsak a vidéki korcsolya és úszás programok, valamint az idén először, Csíkborzsován megszervezett maratoni futóverseny is!

Egészséges magyarok, versenyképes magyarországi desztinációk 

Futókörök, futópályák, kerékpárutak, sziklamászó és túraútvonalak, via ferráták, aktív központok, vízitúra-programok  a lehetőségek tárháza kiapadhatatlan, ha a Magyarország-szerte elérhető aktív szabadidős programokat keressük. Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár mindezeket számszerűen is bemutatta, és örömmel üdvözölte a székelyföldi konferenciát.

Magyarország Aktív Életmód Stratégiáját már Berencsi Miklós, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ projektigazgatója ismertette, aki élménycsomagokban, új turisztikai termékekben, egy tudásbázisként működő fejlesztési központban, együttműködő partnerhálózatban és a térségi márkázásban gondolkodik, amikor munkája során Magyarország versenyképességét tartja szem előtt.

Tápláljuk a jó baktériumokat és tegyük örömforrássá a sportot! – Jó gyakorlatok szekció

Lebilincselő biológiaórát hallhattunk a bennünk élő mintegy 2-3 kilónyi mikroorganizmusról és azok szervezetünkben betöltött szerepéről. Sikerült végre közelebbről is megismerkednünk a gyulladáscsökkentő baktériumokkal, a probiotikumokkal, és ezek táplálékával, a prebiotikumokkal. Megtudtuk azt is, hogy az életkor, a genetika, a táplálkozás és a testmozgás mennyire befolyásolja a mikrobiomunkat, a szervezetünkben élő mikrobaközösséget.

Magyarország legnagyobb szabadidősport-sorozatával, az Ötpróbával is megismerkedtünk, és rájöttünk, hogy eddig csak a GeoGo applikáció választott el attól, hogy Magyarország-szerte a szabadban szervezett sportprogramokhoz csatlakozzunk, és még pontokat is gyűjtsünk!

Élménydús és biztonságos bringázás – Kerékpározás szekció

Számos kitűnő itthoni biciklis programot ismerhettünk meg a Kerékpározás szekcióban. A BringAkadémia elsősorban biciklis oktatással foglalkozik, a Szekler Teker feltett szándéka, hogy túráikon a részt vevő gyerekek életre szóló élményekben részesüljenek: a Kincskereső Bringatúrán például a természeti környezet és kulturális örökség megcsodálása mellett rejtvényeket, játékos feladatokat oldanak meg a bicajozók.

Célunk, hogy 2030-ban a kerékpározás közvetlen, biztonságos, hozzáférhető, gazdaságos és vonzó legyen. – Madarász-Losonczy Bálint, a Magyar Miniszterelnökség Aktív Mobilitási Főosztályának vezetője

Mint kiderült, a magyar lakosság 16%-ának a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköze, a miniszterelnökség célja ennek az aránynak a megtartása és fokozatos emelése minden lehetséges eszközzel.

Ép testben ép lélek – Egészség- és betegségügy szekció

Az e szekciót választók megtudhatták, hogy a kiégés egyedüli, hosszú távon fenntartható ellenszere az életmódváltás, a testet és szellemet egyaránt erősítő és nyugtató aktív élet. 

Ugyanitt az idegrendszert már korai gyerekkortól fejlesztő mozgásterápiákról hallhattak, miközben bemelegítésként az Ecc, pecc, kimehetsz mondókára adogatták egymás kezébe a színes golyókat.

De megtudtuk, hogy 39%-kal kisebb az elhalálozás a fizikailag aktívak körében, vagy hogy milyen az, amikor nagyban, tanácsadással, kitelepült szakembercsapattal karöltve működik sikeresen egy életmódváltó program. 

Végezetül, amatőr kerékpározóként azt sem gondoltuk volna, hogy mennyire fontos a tartásunk szempontjából, hogy milyen a pedál, a nyereg vagy a kormány szögbeállítása a biciklinken. Megtanultunk jól ülni a bringán!

Fuss, szurkolj, mozogj! – Aktív életmód szekció

A legrosszabb dolog, ami történhet velünk, hogy már nem álmodunk. Addig, amíg álmodunk, működünk. – Lászlóffy Lóránd, a Fitness Tribe elnöke

Ebben a szekcióban vendégül láttuk a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe képviselőit, akik elsősorban nem a kilométereket vagy a futástempót nézik, hanem futóközösségük igényét, örömét helyezik tevékenységük fókuszába, és ettől működnek annyira hatékonyan.

A zsúfolásig telt Aréna konferenciateremben a közönség azt is látta, hogy mennyire menő egy sportklub szurkolóközösségéhez tartozni, főként, ha ez a sportklub a Fradi, és olyan mókás programokat szervez, mint a sétafoci vagy gyerekfoci és gyerek kézilabda! Extra érdekesség, hogy Fradinak már saját mesekönyve is van, Fradista leszek! címmel.

Újraelevenítettük a legkisebb korosztálytól az öreg fiúkig mindenkit megszólító Sepsiszentgyörgyi Sportnapokat, de volt guggolás is, és képzeletben Kolozsvár környékén is túráztunk.

Ne legyél a saját hűtőd áldozata!  Életmódstratégiák szekció

Ez a szekció is bőven tartogatott érdekességeket és olyan gyakorlati tanácsokat, mint például, hogy mennyire fontos megfelelően kezelnünk az éhségérzetünket, vagy hogyan tudunk javítani az alvásminőségünkön.

Közelebb kerültünk az epigenetika jelentéséhez is, megtudtuk, hogy a szokásainkkal hogyan befolyásoljuk a genetikai hajlamunkat, és hogy nemcsak saját magunk, de a jövő generáció miatt is fontos a felelősségvállalás, ha életerős, egészséges közösséget szeretnénk Székelyföldön. 

De jó volt látni és hallani, hogy Monspart Sarolta maratoni futó és tájfutó világbajnok életútjának szellemiségét hogyan lehet sikeresen átörökíteni a magyarországi gyalogló és tájfutó körökben, közösségekben, és milyen egyéb, a magyar lakosság aktivizálására szolgáló lehetőség van még a Monspart Saroltáról elnevezett Aktív Életmód Stratégiában.

Atlétikai vébé show és kütyüfüggőség is a nagy témák között

A konferencia három nagy záróelőadása is nagyot szólt. Székelyföld aktív turizmust kínáló lehetőségeit a három megye Visit brandjeit működtető egyesületek vezetői mutatták be. 

Németh Balázs, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságát irányító igazgató a vébé hatalmas show jellegével kápráztatott el bennünket, zárásként pedig Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő a gyerekek napi képernyőidejét és annak hatását feltáró előadása gondolkodtatott el mindannyiunkat. 

Gondoltuk volna, hogy 8 éves korukra a gyerekek 30%-ának van mobiltelefonja? Hogy a napi 3 órát meghaladó közösségi médiahasználat növeli a szorongást és a depressziót a gyerekek, fiatalok körében? 

Megerősítést kaptunk mindannyian arra, hogy a gyerekek egészséges agyfejlődéséhez a mozgás, valamilyen művészeti tevékenység végzése, a családdal töltött idő, az olvasás és a szabadtéri játszás létfontosságú.

Ilyen volt Székelyföld legnagyobb sport- és életmód konferenciája. Bízunk benne, hogy valós igényekre épülő mozgalmat sikerült útjára indítanunk, a résztvevők pedig információgazdagon térnek vissza saját közösségeikbe, ahol a konferenciázás egyszerre tájékoztató, szórakoztató és aktív élményét viszik magukkal.

Nem marad más hátra, mint Zsigmond József, konferenciánk ötletgazdájának szavaival élve azon dolgozni, hogy minél több megvalósuljon az Aktív Székelyföld Konferencián látottakból és hallottakból! 

Az egynapos konferencia kiemelt szakmai partnere és egyben társszervezője az Aktív Magyarország, szervezői Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Visit Covasna és a Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület.

(Az Aktív Székelyföld sajtóközleménye)

Hosszabított ügyfélfogadás a Közpénzügyi Igazgatóságon
2024.09.24

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy a második félévre kivetett helyi adókat és illetékeket 2024. szeptember 30-ig lehet késedelmi kamat nélkül befizetni.

16. Sepsiszentgyörgyi Sportnapok, számokban
2024.09.24

A gazdag programnak és a jó időnek köszönhetően nagy sikernek örvendett a tizenhatodik alkalommal megszervezett Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

A jelen már aktív, a jövő még aktívabb lesz Székelyföldön!
2024.09.24

A szakma és a közönség egybecsengő véleménye jellemezte az Aktív Székelyföld Konferencia érintett témaköreit. A szeptember 21-én zajló rendezvényen a közös nevező a mozgás és aktív életmód volt, a téma köré épült előadások pedig érdeklődő és nevető hallgatósággal töltötték be az Arénát.

Eva FilmMakers Festival 2024: újdonságok a 4. kiadás programjában
2024.09.19

Az Eva FilmMakers Fesztivál idén szeptember 20. és 27. között ismét jelentkezik egy kizárólag a nők által rendezett filmeknek szentelt kiadással, amely romániai és magyarországi rendezőnők filmalkotásait, valamint színházi előadásokat, Drive-In mozit és közönségtalálkozókat vonultat fel.

Pénteken kezdetét veszi a 16. Sepsiszentgyörgyi Sportnapok
2024.09.17

Több mint 100 programpont, mintegy 50 sportág és sok-sok jókedv, ezt ígérik a 16. Sportnapok szervezői. Szeptember 20-22. között várnak mindenkit, fiataloktól egészen az idősebbekig, hogy együtt mozgassák meg a várost.