hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

A fiatalok igényelhetik a lakbértámogatást 

2021.12.08

A 35 év alatti fiatalok legtöbb havi 50 eurót kaphatnak 

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa jóváhagyta a fiatalok lakbértámogatásáról szóló határozattervezetet.

Ennek értelmében péntektől, december 10-től nyújthatják be a kéréseket az érdeklődők, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala pedig legtöbb 50 eurós havi támogatást nyújt az albérletben lakó fiatalok számára, az összeg azonban nem haladhatja meg a havi lakbér 25 százalékát. Az albérlőnek saját költségéből kell fedeznie a különbözetet. 

Annak ellenére, hogy az új, fiataloknak szóló lakbértámogatási program még csak egy próbaváltozatként értékelendő, azt gondolom, hogy éppen azt a segítséget nyújtja majd a fiataloknak, amelyre az önállósodáshoz szükségük van. Talán mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy bizonyos korban milyen sokat jelenthet a szülőktől való leválásban egy saját magunknak kialakított környezet. Éppen emiatt minden fiatalnak szüksége van a saját útja, hangja és hivatása megtalálása végett egy olyan helyre, ahol alkothat, vagy csak egyszerűen elcsendesedhet. Ezzel a programmal szeretnénk segíteni a sepsiszentgyörgyi fiatalokat a felnőtté válás és az identitáskeresés folyamatában nyilatkozta Vargha Fruzsina alpolgármester.

A támogatás igénybevételének feltétele többek között, hogy a kérelmező a kérés benyújtásakor nagykorú, de 35 év alatti legyen (harmincötödik életévét még nem töltötte be), sepsiszentgyörgyi lakhellyel, líceumi vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezzen, Sepsiszentgyörgyön tanuljon vagy dolgozzon; legalább 4 hónapig érvényes, az ANAF-nál nyilvántartásba vett bérleti szerződése legyen; az elmúlt öt évben ne szerepeljen a nevén egy lakás több mint felének tulajdonjoga, ne álljon rokonsági viszonyban a főbérlővel és ne rendelkezzen adóhátralékkal a helyi költségvetés felé.

Azok a fiatalok, akik nem diákok csak akkor részesülhetnek a támogatásban, ha a kérelem benyújtásának időpontjában legalább 6 hónapja Sepsiszentgyörgyi lakhellyel rendelkeznek.

Az érdeklődőknek a kérést és a szükséges dokumentumokat (személyi igazolvány másolata, munkahelyi igazolás, vagy az oktatási intézmény részéről igazolás, végzettséget igazoló oklevél és bérleti szerződés) Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának Ifjúsági Irodájában a Kőrösi Csoma Sándor utca 5. Szám alatt kell leadniuk. A kérés a Polgármesteri Hivatal honlapjáról tölthető le (INNEN) vagy személyesen igényelhető az Ifjúsági Irodában.

A helyi tanács által elfogadott szabályzat szerint a kérés jóváhagyását követő három hónap elteltével a jogosulttá nyilvánított kérelmezők egy mellékletet nyújtanak be (INNEN letölthető). Ezt követően 10 napon belül folyósítják az összegeket az elmúlt három hónapra visszamenőleg. Ezt a mellékletet háromhavonta kell benyújtani.

A program célja támogatni azokat a 18–35 év közötti fiatalokat, akik Sepsiszentgyörgyön laknak, tanulnak vagy dolgoznak, annak érdekében, hogy csökkentse a fiatalok más településekre való elvándorlását, és ösztönözze a városba való visszatérésüket.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.