hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

A ComOn Sepsi kezdeményezéseinek alakulása a járványhelyzetben

2020.11.03

Az ifjúsági részvételi folyamat nyertes kezdeményezőinek nagy kihívással kellett szembenézniük az elmúlt időszakban: az augusztusban megtervezett közösségi akciók október-november folyamán új megvilágításban szolgálják eredeti céljukat.

A súlyosbodó járványügyi helyzetre való tekintettel valamint követve az aktuális rendelkezéseket, a Com’ON csapatok többsége eltérő formában szervezi meg eseményét: kevesebb személyes kontaktussal és fokozottan figyelve a résztvevők biztonságára.

Szabadtéri akciók a biztonság jegyében

Október folyamán egy beltéri, illetve öt szabadtéri akció zajlott a Com’ON keretében, melynek kezdeményezői az új szempontokat figyelembe véve kellett helyt álljanak a szervezésben: a maszk viselésére kérve a résztvevőket, figyelve a távolságtartásra, higiéniára, így fertőtlenítve például a foglalkozások során használt eszközöket is.

A Connect csapat Jesus Culture programsorozata keretében zajlott a sepsiszentgyörgyi Fapados kávézóban október 15-én Dénes Előd lelkipásztor előadása Négylevelű lóhere, avagy a szerencse címmel, ugyanakkor a Kuckó TEAM foglalkozására a Krisztus Király Plébánia udvarán került sor aznap, ahol a Játszó kuckó a kicsiknek esemény keretében a gyerekeknek önfeledt játékban lehetett része, izgalmas kalandok kíséretében.

Szépmezőn két környezetszépítő akcióra is sor került: október 10-én az Aktív fiatalok szervezésében a Lakókörnyezetünk a képmásunk, szépítsük együtt! c. kezdeményezés alkalmával több mint 60 virágládát helyeztek ki a helység tömbházaira és zöldövezetére. Ezt követően, október 23-án pedig a Szépmezői ifjak több mint 100 gyümölcsfát (alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, barack) ültettek el az Ültess fát a gyerekedért akció keretében. Ugyanakkor több száz virághagymát is dugványozott a helyi csapat, így tavaszra sok-sok meglepetés tulipán és nárcisz felbukkanását várjuk Szépmezőn.

Az októberi események sorát zárva, 31-én szombaton reggel 8 órától a sepsiszentgyörgyi stadionban több mint húsz futó teljesítette a Com’ON and run Sepsi kihívását: 5 kilométer szünet nélküli szaladást, melyre a csapat már hetek óta rendszeres felkészülést, edzéseket is szervezett. A kedvezőtlen időjárás ellenére is egy rendkívül sikeres közösségi akciónak lehettünk tanúi a hétvégén.

A Com’ON Sepsi események sorát nyitó learn2drum - Hop Díjmentes ütőhangszerképzés első két alkalmára még szabadtéren, a főtéri Kőszínpadnál került sor október első hétvégéjén, míg a harmadik órát már online követhettük a csapat Facebook oldalán, így érve el a digitális események soráig.

Foglalkozások és közösségszervezés online

Az informális csapatoknak jelentős energiát kellett fektetni a kezdeményezések digitális térbe való átalakításába, melyben nem csupán a szervezési készségek lettek próbára téve, de a motiváció, kitartás és rugalmasság egyaránt.

Az online térben sikerrel megvalósult kezdeményezések:

Október 23. - Szentgyörgyi anyák: Tápláljuk anyatejjel a gyermekeinket! bemutató és eszközök átadása a megyei kórház újszülött osztálya számára, a Zoom platform használatával;

Október 24. - Biokert: Bende Lajos előadása a microgreen növényekről Facebook élőben;

Október 27. - Éneklő Családok: Vedd ölbe, ringasd, énekelj! foglalkozás Erőss Judit vezetésével, melynek második kiadására november 14-én kerül sor, szintén csoporton belüli Facebook élő közvetítés formájában.

November folyamán újabb online és offline eseményekre, akciókra számíthatunk, melyeknek alakuló listáját, illetve naprakész információkat itt a weboldalon, valamint a program közösségi média oldalain lehet találni.

.

A Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi folyamat második kiadását júliusban hirdette meg a Prospero Ifjúsági- és Kulturális Egyesület, Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának támogatásával, mely kreatív módszereket szorgalmaz a helyi problémák megoldására. A sepsiszentgyörgyön élő 14-35 éves korosztály ötletei egy közönségszavazáson kerültek megmérettetésre augusztus 27 - szeptember 15 között, melyet követően a 26 legnépszerűbb kezdeményezés támogatást nyert el 2020. október-november folyamán megvalósítandó akciójára. A program partnere a PONT Csoport

(A Com'On Sepsi közleménye)

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.