hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

622 millió lejes beruházásra írnak ki közbeszerzéseket Sepsiszentgyörgyön

2023.03.17

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 622 millió lej értékben ír ki közbeszerzéseket idén és jövő évben. További 100 millió euróra a központi hatóságok hirdetnek versenytárgyalásokat a terelőút, a jégcsarnok, ANL-s tömbházak és bölcsődék építésére, hőszigetelésekre, utcák felújítására, valamint járdák és kerékpárutak kialakítására.

Kerékpárutak az Olt folyó partján

Már zajlanak a munkálatok az Olt folyó gátja mellett, ahol az év végéig új, négy méter széles gyalogos és kerékpáros híd épül a városi mobilitási terv részeként. Az új híd összeköti a Nicolae Iorga utca Olt folyó felőli részét a part túloldalán lévő Kis utcával, mely a Păiș David útra vezet.  

Körülbelül hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút épül majd az Olt folyó töltésén, Kilyéntől Árkos patakáig, amelyre a napokban lezárult a közbeszerzési eljárás, következik a szerződés megkötése a kivitelezővel. A tervek szerint a munkálatok április közepén kezdődnek. Az új kerékpárút egy része a tervek szerint ki lesz világítva, hogy sötétben is biztonságosan lehessen használni.

Megújulnak a város forgalmas utcái

Idén egyszerre több, forgalmas utcát is felújítanak Sepsiszentgyörgyön, viszont ezeket a munkálatokat úgy időzítik, hogy az autós forgalmat minél kevésbé zavarják. A Gábor Áron utcai híd felújítását a nyári vakációra időzítik, miután befejeződnek a Táncsics Mihály utcában zajló korszerűsítési munkálatok.

Véglegesítették a kivitelezési szerződést a Gyár utca, a Stadion utca, a Csíki utca, a Grigore Bălan utca, a Nicolae Iorga utca felújítására, valamint járdák és biciklisávok kialakítására az Oltmező utcában és a Păiș David utcában. A mobilitási terv részeként megvalósuló munkálatok április végén kezdődnek, a szerződés alapján egy év alatt fejeződnek be. A terelőút átadása és a teherforgalom átirányítása után kicserélik a koptatóréteget az Oltmező utcában és a Păiș David hadnagy úton.

„A múlt héten aláírtam azt a kivitelezési szerződést egy négy cégből álló konzorciummal, amely azt a rég várt beruházás-sorozatot fogja megvalósítani, ami a Gyár utca, a Stadion utca, Nicoale Iorga utca, Grigore Bălan, Csíki utca felújítását, illetve az Oltmező és a Păiș David utcák járdáinak megépítését fogja elvégezni. Ez azt jelenti, hogy április második felében elindulnak ezek a munkálatok és egyéves határidővel be is kell fejezzék” - nyilatkozta Antal Árpád-András polgármester.

Jó ütemben halad Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb beruházása, a terelőút építése, amely várhatóan jövő májusban készül el.

Tanügyi intézmények korszerűsítése

Számos oktatási intézmény felújítása is idén valósul meg: a Berde Áron Szakképző Líceum, a Váradi József Általános Iskola régi és új épületének korszerűsítése, a Székely Mikó Kollégium bentlakásának a felújítása, az Ady Endre Általános Iskola, Nicolae Colan Általános Iskola, a Hófehérke Óvoda felújítása, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum bentlakásának, valamint a C és D épületrészeinek korszerűsítése. Ugyancsak a Mikes Kelemen Elméleti Líceum hátsó udvarán új épületet építenek elemi osztályosok számára, amelyre jelenleg készül a megvalósíthatósági tanulmány.

Megújulnak a középületek és a városi közlekedés

Folyamatban van a közbeszerzés az egykori dohánygyár épületében tervezett Kommunizmus múzeumának létrehozására, megújul a Román Vilmos uszoda, ugyanakkor két új körforgalmat építenek a szépmezői ipari park környékén. Korszerű utasterminállá alakítják az Állomás negyedi buszállomást, megújulnak a városi buszmegállók, ennek kapcsán már zajlik a forgalomirányítási rendszer közbeszerzése, ugyanakkor már gyártásban vannak a megrendelt elektromos autóbuszok.

Új jégcsarnok épül a Sepsi Aréna mellett, szépmezőn óvodát, bölcsődét, sportpályát és közösségi központot építenek, de idén kerül sor a Bodok Hotel lebontására is. A Borvíz utcában új lakások épülnek, illetve számos tömbházlakást hőszigetelnek a városban, amelyekre a finanszírozás biztosítva van, jelenleg a tervezési dokumentációk előkészítésén dolgoznak.

Készülnek a tervek a belvárosi utcák átalakításáról, kiszélesítik a járdákat és bicikliutakat alakítanak ki, valamint átalakul a Szent György tér is.

Mivel az országban nincs egyértelmű szabályozás a kerékpárutak tekintetében, ezeket mindenhol a közvélemény és biciklis társadalom pillanatnyi igényei szerint tervezik. A sepsiszentgyörgyi utcák felújításakor továbbra is nagy figyelmet fordítanak a kerékpárutak kialakítására, egy biciklis terv van készülőben, amelynek segítségével összekötik a városban meglévő kerékpárutakat.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.