hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

25 éve nyílt meg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatási Tanszéke Sepsiszentgyörgyön

2022.06.16

Június 16-án Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és dr. Csák László, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett karának közigazgatásért felelős vezetője közös sajtótájékoztató keretében számoltak be a sepsiszentgyörgyi közigazgatási szakot érintő várható fejleményekről és az  önkormányzatokkal való együttműködéséről a 2022-2023-as tanévében.

Dr. Csák László elmondta, hogy az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás idén 150 éves, a sepsiszentgyörgyi felsőoktatás pedig jövőre lesz 25 éves. A negyedszázados jubileumi évforduló alkalmából a Babes-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi kara számos újdonsággal készül az új tanévben. Az önkormányzatok közötti együttműködésnek köszönhetően, az egyetemen szerzett elméleti ismeretek mellett, a hallgatóknak lehetőségük nyílik a szakmai gyakorlatok elvégzésére is, ezekhez az önkormányzatok közintézményei biztosítanak helyszíneket.

„A Babeș-Bolyai Egyetem és az önkormányzatok közötti együttműködésnek tavaly tavasszal adtunk egy új lendületet, és most már elmondható, hogy a sepsiszentgyörgyi közigazgatási szak megyei és megyeszékhelyi szinten is partneri viszonyban van a közigazgatási egységekkel, ami nemcsak elméleti, de gyakorlati jelentőséggel is bír.” – közölte dr. Csák László

Az új tanévben Tudományos Diákköri Konferenciát szerveznek, nemzetközileg ismert oktatók tartanak majd előadásokat, illetve lehetőség nyílik különböző Erasmus-programokban való részvételre. Technikai szempontból korszerűsítik a tantermeket, négy termet szerelnek fel modern számítógépekkel és interaktív táblákkal. 

Idén ősszel a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi karának magyar tagozatán 14 tandíjmentes, államilag támogatott helyet és több mint 30 tandíjas helyet hirdetnek meg. A júliusban történő felvételre való jelentkezés online módon fog történni.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyek közül Sepsiszentgyörgy fordítja a legtöbb pénzt a kulturális feladatok ellátására, a megyék közül pedig Kovászna megye fekteti a legnagyobb hangsúlyt a kulturális intézmények fenntartására és bővítésére.

„Székelyföld szoros összefüggésben álló erőterek összessége: a nemzetpolitikai hozadékkal bíró sportélet, az identitáserősítő szerepet betöltő kultúra, valamint a gazdasági fejlesztés mellett egy-egy oktatási intézmény, de maga az oktatási hálózat is egy újabb erőteret jelent. Iskola szerető megye Háromszék. Meggyőződésünk, hogy ebben az összefüggésben számolnunk kell az oktatási ágazat fejlesztésével, hiszen a szakember nevelés jelenti a jövő zálogát" – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyevezető európai példákat is bemutatott az oktatási rendszer működésére vonatkozóan. Az olyan kisebb országok, mint Skócia, Írország, vagy Finnország, amelyek habár a történelem során egy-egy nagyobb ország árnyékában voltak kénytelenek fejlődni, sikeresek tudtak lenni, mert össztársadalmi és politikai konszenzus volt az oktatási rendszer támogatását illetően.

Tamás Sándor arra biztatta a fiatalokat, hogy minél többen iratkozzanak be a sepsiszentgyörgyi egyetemre és vállaljanak itthon munkát. A megyei önkormányzatnál és a hozzá tartozó intézményeknél összesen 2574 állás van, amelyből 754 még betöltetlen, főként az egészségügyi, valamint a szociális ágazatban.

Antal Árpád-András polgármester sok sikert kívánt az érettségizőknek és arra biztatja őket, hogy válasszák a közigazgatási szakot a továbbtanulásban akár Sepsiszentgyörgyön, akár Kolozsváron.

„A köz igazgatása, a közösség szolgálata egy szép feladat, egy szép pálya, amely ma már egy versenyképes fizetéssel is jár. Érdemes tehát közigazgatást tanulni, ezután pedig érdemes a közigazgatásban elhelyezkedni és a közösséget szolgálni.” – emelte ki a polgármester.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.