hu
 
Szombat, 2023. Június 03.

25 éve nyílt meg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatási Tanszéke Sepsiszentgyörgyön

2022.06.16

Június 16-án Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és dr. Csák László, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett karának közigazgatásért felelős vezetője közös sajtótájékoztató keretében számoltak be a sepsiszentgyörgyi közigazgatási szakot érintő várható fejleményekről és az  önkormányzatokkal való együttműködéséről a 2022-2023-as tanévében.

Dr. Csák László elmondta, hogy az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás idén 150 éves, a sepsiszentgyörgyi felsőoktatás pedig jövőre lesz 25 éves. A negyedszázados jubileumi évforduló alkalmából a Babes-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi kara számos újdonsággal készül az új tanévben. Az önkormányzatok közötti együttműködésnek köszönhetően, az egyetemen szerzett elméleti ismeretek mellett, a hallgatóknak lehetőségük nyílik a szakmai gyakorlatok elvégzésére is, ezekhez az önkormányzatok közintézményei biztosítanak helyszíneket.

„A Babeș-Bolyai Egyetem és az önkormányzatok közötti együttműködésnek tavaly tavasszal adtunk egy új lendületet, és most már elmondható, hogy a sepsiszentgyörgyi közigazgatási szak megyei és megyeszékhelyi szinten is partneri viszonyban van a közigazgatási egységekkel, ami nemcsak elméleti, de gyakorlati jelentőséggel is bír.” – közölte dr. Csák László

Az új tanévben Tudományos Diákköri Konferenciát szerveznek, nemzetközileg ismert oktatók tartanak majd előadásokat, illetve lehetőség nyílik különböző Erasmus-programokban való részvételre. Technikai szempontból korszerűsítik a tantermeket, négy termet szerelnek fel modern számítógépekkel és interaktív táblákkal. 

Idén ősszel a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi karának magyar tagozatán 14 tandíjmentes, államilag támogatott helyet és több mint 30 tandíjas helyet hirdetnek meg. A júliusban történő felvételre való jelentkezés online módon fog történni.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyek közül Sepsiszentgyörgy fordítja a legtöbb pénzt a kulturális feladatok ellátására, a megyék közül pedig Kovászna megye fekteti a legnagyobb hangsúlyt a kulturális intézmények fenntartására és bővítésére.

„Székelyföld szoros összefüggésben álló erőterek összessége: a nemzetpolitikai hozadékkal bíró sportélet, az identitáserősítő szerepet betöltő kultúra, valamint a gazdasági fejlesztés mellett egy-egy oktatási intézmény, de maga az oktatási hálózat is egy újabb erőteret jelent. Iskola szerető megye Háromszék. Meggyőződésünk, hogy ebben az összefüggésben számolnunk kell az oktatási ágazat fejlesztésével, hiszen a szakember nevelés jelenti a jövő zálogát" – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyevezető európai példákat is bemutatott az oktatási rendszer működésére vonatkozóan. Az olyan kisebb országok, mint Skócia, Írország, vagy Finnország, amelyek habár a történelem során egy-egy nagyobb ország árnyékában voltak kénytelenek fejlődni, sikeresek tudtak lenni, mert össztársadalmi és politikai konszenzus volt az oktatási rendszer támogatását illetően.

Tamás Sándor arra biztatta a fiatalokat, hogy minél többen iratkozzanak be a sepsiszentgyörgyi egyetemre és vállaljanak itthon munkát. A megyei önkormányzatnál és a hozzá tartozó intézményeknél összesen 2574 állás van, amelyből 754 még betöltetlen, főként az egészségügyi, valamint a szociális ágazatban.

Antal Árpád-András polgármester sok sikert kívánt az érettségizőknek és arra biztatja őket, hogy válasszák a közigazgatási szakot a továbbtanulásban akár Sepsiszentgyörgyön, akár Kolozsváron.

„A köz igazgatása, a közösség szolgálata egy szép feladat, egy szép pálya, amely ma már egy versenyképes fizetéssel is jár. Érdemes tehát közigazgatást tanulni, ezután pedig érdemes a közigazgatásban elhelyezkedni és a közösséget szolgálni.” – emelte ki a polgármester.

Könyves találkozások ünnepe a SepsiBook
2023.05.31

Az írott kultúra és a könyves találkozások ünnepévé vált a SepsiBook, amelyet idén második alkalommal szerveztek meg május utolsó hétvégéjén, a Sepsi Arénában.

Interaktív kiállítás nyílik a magyar feltalálók napja alkalmából a dohánygyár épületében
2023.05.30

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából második alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13-16. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Új sportlétesítménnyel gazdagodik Sepsiszentgyörgy: jelentkezhetnek a cégek az új jégcsarnok építésére
2023.05.30

Újabb előrelépés történt az új jégcsarnok építésének folyamatában Sepsiszentgyörgyön. Az Országos Befektetési Társaság (CNI) május 26-án közzétette a pályázatot a Sepsi Aréna és a Sepsi OSK stadion szomszédságában helyet kapó új, 2180 néző befogadására alkalmas sportlétesítmény építésére.

A Sepsi OSK bemutatja a Román Kupát
2023.05.25

Az ünnepségre pénteken délután kerül sor az OSK Stadionnál, ez alkalomból fellép a Republic együttes is.

Kezdődnek a munkálatok a Csíki utcában, a Mező utca és az Oltmező utca közötti szakaszon
2023.05.25

Továbbá, jövő héttől kezdődően hét napig egyáltalán nem lehet majd közlekedni a Csíki utcában, a Templom utca és a Romulus Cioflec utca közötti szakaszon.