hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

2023 a beruházások éve lesz Sepsiszentgyörgyön

2023.01.20

Az idei évi költségvetést január végén fogadja el a Helyi Tanács

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának 2023-as évi költségvetése legkevesebb 250 millió lej lesz.

Antal Árpád-András polgármester sajtótájékoztató keretében ismertette az idei éves költségvetés felépítését, valamint a legfontosabb beruházásokat ebben az évben.

„Mindig ésszerű, ugyanakkor a pesszimistább forgatókönyv alapján állítjuk össze az éves költségvetést, de általában az év végére a bevételeink nagyobbak lesznek, mint ahogyan azt a költségvetés készítésekor becsültük" – nyilatkozta Antal Árpád.

A polgármester azt is elmondta, hogy 2023 a beruházások éve lesz Sepsiszentgyörgyön, amelyet európai forrásokból is fedeznek. Az Országos Operatív Program (POR) részeként több mint 80 millió lejjel egészül ki a költségvetés a folyamatban lévő projektekre. Ez több mint nyolcszorosa annak az összegnek, amelyet a lakosok ingatlan-, terület-, és gépjárműadóként fizetnek.

„A közszolgáltatások fontosságát csak akkor vesszük észre, amikor ezek nem működnek. A legjobb példa erre az ivóvíz-szolgáltatás vagy a hulladékszállítás. Ha rendszeresen elviszik a szemetet és tiszta a város, azt sokan nem veszik észre. Láthattuk az elmúlt években, hogy a nagy városok esetében különböző közszolgáltatások nem működnek, nem viszik el a szemetet vagy nincs víz. Sepsiszentgyörgyön ilyen problémák nem voltak, ugyanis ezeket a közszolgáltatásokat önkormányzati tulajdonban tartottuk, ezért biztosíthatom a lakókat, hogy ezek továbbra is zökkenőmentesen fognak működni” – emelte ki a városvezető.

 A városi mobilitási terv láthatóvá válik a lakosok számára

Az idei év legnagyobb beruházásait illetően, a városlakók számára látható formát ölt a városi mobilitási terv.

„Ez egy olyan projekt, amelyen az elmúlt 6-7 évben nagyon sokat dolgoztunk, és ennek a munkának az eredménye idén lesz látható. Járdákat, utcákat újítunk fel, elektromos autóbuszokat szerzünk be, kerékpárutakat hozunk létre és meggyőződésem, hogy az év végére egy sokkal szebb városunk lesz” – közölte Antal Árpád.

A városi mobilitási terv magában foglalja a Csíki utca, a Gyár utca, a Stadion utca, a Nicolae Iorga utca, a Grigore Bălan sugárút felújítását, ugyanakkor az Oltmező utca és a Păiuș David utca járdáinak felújítását. Emellett idén 12 elektromos busz érkezik Sepsiszentgyörgyre, átadják a Multi-Trans RT. új telephelyét, új kerékpárutak épülnek, valamint üzembe helyezik a kerékpárkölcsönző rendszert.

Lépések a digitalizáció irányába

Az előző évekhez képest Antal Árpád több összehasonlító statisztikát mutatott be a városlakók önkormányzati ügyintézését illetően. A helyi adók törlesztése a ghiseul.ro portálon tavaly megközelítette a kifizetések 10%-át, ez négyszer több mint 2019-ben.

Évről évre növekszik azoknak a személyeknek a száma, akik online fizetik ki az adókat. 2019-ben 1 248 kifizetés történt, a tavaly 5 403, amely több mint négyszerese a tavalyelőtti számnak. Viszonyítási alapként, hogy mit jelent a 5 403 online kifizetés, tudni kell, hogy 2022-ben összesen 56 448 készpénzes kifizetés történt, banki átutalással pedig 4 518-an törlesztették adójukat”  – magyarázta Antal Árpád.

Ugyanakkor tavaly megnőtt az e-mailen történő ügyintézések száma a helyi adóhivatalnál. Míg 2019-ben 3 627 ügyet sikerült online elintézni, tavaly 5 000 városlakó élt ezzel a lehetőséggel.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.