hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

2 éves a Lábbusz-program

2023.05.17

Több száz tanuló sétál reggelente gyalog az iskolába Sepsiszentgyörgyön

A Sepsiszentgyörgy Önkormányzata által kezdeményezett Lábbusz-program keretében arra biztatják a családokat, hogy a tanulók gyalog járjanak iskolába, hiszen ez az egyik legbiztonságosabb, legegészségesebb és legszórakoztatóbb módja a reggelek indításának. A kezdeményezés 2021-ben indult, azóta naponta átlagosan 130 gyerek csatlakozik a járatokhoz, akiket minden reggel önkéntesek várnak a gyűjtőpontokban és biztonságban elkísérik őket az iskolákba. 

A két éves évfordulóra május 17-én, szerda reggel a város főterén szervezett kis ünnepség keretében emlékeztek. A tanulókat és az önkéntes kísérőket a Sepsi-SIC kabalája, Elek Kakas és a Sepsi OSK macija fogadta, számos egyéb meglepetés mellett. Antal Árpád-András polgármester megköszönte kitartást, a program sikerességére szánt időt, energiát a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt. 

A Kondor Ágota és Székely Kincső helyi önkormányzati képviselők által koordinált program rövid időn belül vált népszerűvé, a résztvevő tanulók, kísérők és az útvonalak számának folyamatos növekedése is ezt igazolja. Idén az útvonalak száma 7-ről 10-re növekedett, összesen több mint 13 kilométert fednek le, és a város 7 iskolájába juthatnak el a tanulók. A program működéséhez naponta legkevesebb 18 önkéntes kísérőre van szükség. A szervezők továbbra is biztatják a lakókat, hogy akinek lehetősége van, csatlakozzon önkéntes kísérőnek. 

A Lábbusz születésnapján egy magyarországi küldöttség is részt vett, akik tapasztalatcserére érkeztek. Büszke vagyok rá, hogy nemcsak az országon belül, hanem a határokon túl is felfigyeltek a programra és tanulni akarnak tőlünk. Úgy gondolom Sepsiszentgyörgynek ritka példás közössége van, hiszen a kísérők nap mint nap erőfeszítést tesznek azért, hogy a program jól működjön” - mondta Székely Kincső, a program koordinátora.

Ebben a tanévben összesen több mint 900 önkéntes járult hozzá a Lábbusz-program működéséhez, a szülők és a pedagógusok mellett, 29 intézmény és szervezet munkatársai csatlakoztak önkéntes vezetőnek a járatokra. Ennek értelmében a Lábbusz nem csupán egy program, hanem egy igazi közösség is!

A szervezők a köszönetüket fejezik ki mindazoknak a tanulóknak és felnőtteknek, akik hozzájárultak a kezdeményezés működéséhez az elmúlt két év során, és továbbra is várnak mindenkit a járatokra. Azok a felnőttek, akik jelentkeznének önkéntes kísérőnek a 0744830819-es telefonszámon vagy a kincso.szekely@sepsi.ro e-mail címen tehetik meg. 

További információk a Lábbusz programról IDE kattintva találhatók.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.